Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post any defects you find in the released or beta versions of the ImageMagick software here. Include the ImageMagick version, OS, and any command-line required to reproduce the problem. Got a patch for a bug? Post it here.
Post Reply
photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-08T23:05:40-07:00

Since ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07, converting to webp no longer works with the PHP plugin.

This happens on both of my servers.

The webp converts but the file is just a blank transparent image.

There are no errors reported.

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-09T01:30:55-07:00

Edit: it seems to only be when I add any manipulation to it.

e.g.

$img->cropThumbnailImage($image_size, $image_size);

User avatar
magick
Site Admin
Posts: 11064
Joined: 2003-05-31T11:32:55-07:00

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by magick » 2019-10-09T03:13:08-07:00

Try this command on the command-line:

Code: Select all

convert logo: -thumbnail 100x100 logo.webp
Can you read/view logo.webp? Hope so, that command works fine for us and produces a valid image in the WebP image format. If it fails, post a link to the image so we can inspect it and also post the results of this command:

Code: Select all

convert -list format | grep WebP

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-09T05:54:51-07:00

That doesn't work here in straight command line.

It produces the blank image, see link below:

https://gofile.io/?c=Pi978w

I tried it on my other server install with older ImageMagick 6.9 builds and it works fine.

Using convert -list format | grep WebP shows:

Code: Select all

 WEBP* WEBP      rw-   WebP Image Format (libwebp 0.4.3 [0202])
I also just removed 6.9 and installed 7.08 build 68 and it works fine. So it just seems isolated to 6.9.10-68. FYI 6.9.10.67 also has the issue, but prior to that it's ok.

User avatar
magick
Site Admin
Posts: 11064
Joined: 2003-05-31T11:32:55-07:00

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by magick » 2019-10-09T07:34:50-07:00

The min version of libwebpmux is 0.4.4. Any chance you can upgrade your library and let us know if that fixes the problem?

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-09T07:59:28-07:00

Sure, I just ran the libwebp check on our CentOS 7 server which has a newer libwebpmux,

convert -list format | grep WebP returns:

Code: Select all

WEBP* WEBP      rw-   WebP Image Format (libwebp 1.0.2 [020E])
It has the same issue as our CentOS 6 server where the webp output is a blank image.

User avatar
magick
Site Admin
Posts: 11064
Joined: 2003-05-31T11:32:55-07:00

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by magick » 2019-10-09T13:02:28-07:00

Ok, we can reproduce the problem now. We should be able to fix the problem and export a new release by late this weekend.

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-10T02:28:25-07:00

That's great, brilliant news.

Thanks so much for your hard work.

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-11T06:40:50-07:00

Just to let you know that the Version 7 I installed has an issue too. Not sure if it's the same issue but instead some of the image comes through but is corrupted.

See example:

https://gofile.io/?c=3VY1jB

Just thought I'd let you know in case V7 wasn't in your fix process.

photogaz
Posts: 7
Joined: 2019-10-08T23:00:37-07:00
Authentication code: 1152

Re: Webp conversion broken with ImageMagick 6.9.10-68 Q16 x86_64 2019-10-07 and PHP Plugin

Post by photogaz » 2019-10-14T02:56:51-07:00

Will this get pushed to Beta or full release when fixed?

Post Reply